Fırında Kayısı Reçeli

Fırında Kayısı Reçeli
Fırında Kayısı Reçeli

Fırında Kayısı Reçeli

Merhabalar sevgili dostlar;

Sizlerle bugün nefis bir Kayısı reçeli tarifi paylaşmak istiyorum. İnternette bir ilk Fırında Kayısı Reçeli Tarifi. Şekerpare almıştım reçel yapmak üzere, eşimle televizyon bakarken bir yemek üzerine konuşuyorduk fırın yemeklerinin ne kadar lezzetli olduğundan bahsediyorduk ki o an kafamda şimşekler çaktı ”aaa” dedim. ”Ben neden kayısı reçelimi fırında yapmıyorum bir ilk olur hiç görmedim, duymadım fırında reçel” dedim. Sonra dur dedim kendime, bu kadar emin olma, belki birileri akıl etmiştir sonra rezil olma, ilk fırında reçel deyipte. :))) hemen yazdım Google’a ”fırında reçel” diye bi baktım aaa varmış ama sadece sevgili Mehmet Özer ve sevgili Bera tatlı dünyası Emine ablanın erik reçeli tarifleri var. ”Eee dedim olsun fırında kayısı reçeli yok ama” :)) Hemen hazırlığımı yapıp kurdum kameramı ve sizler için kendi tecrübelerime dayanaraktan bir Fırında Kayısı Reçeli videosu çektim, biz çok beğendik umarım sizlerde beğenirsiniz. Fırın yemeklerinin lezzeti kuşkusuz tabi, aynı şekilde fırında reçel de bir başka güzel ve lezzetli oluyor hakikaten.

Fırında Kayısı Reçeli

Kayısı Reçelimi sadece 1 kilo kayısı ile yaptım. Genellikle hep sorulur ”En güzel kayısı reçeli, hangi kayısıdan olur?” diye. Bana göre en lezzetli kayısı reçeli için Şekerpare cinsi kayısı olmalıdır. Diğer narin meyveler gibi kayısı reçeli de çok kaynatılmamalı meyveler dağılmamalıdır, tüm tüm kalmaları önemli. Zaten bu sebepten yola çıkarak, bu yıl reçelimi fırında yapma kararı aldım. Açıkçası sadece denemekti maksadım, fakat bu kadar güzel olacağını düşünmemiştim, gerçekten mutlaka denenmesi gereken bir lezzet oldu. Çekimler sırasında kolumu yaktığımdan o ara eklediğim limon tuzunu çekmeyi unutmuşum maalesef ama sizler fırına koyduktan sonra reçelinizi 30 dakika kaynattıktan sonra limon tuzu veya limon suyunu ekleyebilirsiniz. Sonrasında 5-10 dakika daha kaynasa yeterlidir. Ayrıca bir başka husus ise, eğer ki reçelinizin sıvı olan kısmı daha çok olsun isterseniz 1 su bardağı şeker fazladan koyup 1 su bardağı da su ekleyebilirsiniz. Ama suyu fırına vermeden önce eklemelisiniz, sonradan eklerseniz şekerlenme oluşabilir. Eğer fırının ayarı çok yüksek gelir de üzerleri kızarmaya başlar ise fırını alt üst ayarından sadece alttan pişirme ayarına getirin lütfen.

  • 1 kilo Kayısı ((Şekerpare cinsi))
  • 550 gr (3 su bardağı 200ml'lik Bardak ölçüsü ile) Toz şeker
  • 3-4 orta boy parça Limon tuzu yada
  • 1 tane Limon suyu
  1. Şekerpare kayısıları ortadan ikiye bölerek çekirdeklerini ayıklayıp kayısıları bir fırın tepsisine dizelim.

  2. Çekirdeklerini kırıp içlerini çıkaralım. Üzerlerini örtecek kadar suda 5 dakika kadar kaynatıp kabuklarının yumuşamasını sağlayalım.

  3. Süzüp soğuk sudan geçirdikten sonra kabuklarını soyalım.

  4. Fırın tepsisine dizdiğimiz kayısıların üzerine şekeri gezdirerek döküp paylaştıralım.

  5. Üzerine ayıkladığımız çekirdekleri dizdikten sonra bir alüminyum folyo ile veya streçfilm ile sarıp kapatalım.

  6. Bu şekilde bir gece beklettikten sonra ertesi gün 200 derecede önceden ısıttığımız fırınımızın en alt rafına tepsimizi sürüp pişirmeye başlayalım.

  7. Bu sırada saate bakalım. 30 dakika pişirdikten sonra limon suyunu veya limon tuzlarını reçelimizin üzerine serpelim.

  8. Yaklaşık 10 dakika daha fırında pişirdikten sonra alalım. Reçelimiz fırında iken bir tencerede su kaynatıp kavanozları ve kapaklarını 5 dakika kaynatıp sterilize edelim.

  9. temiz bie bez üzerine ters çevirerek koyup soğuduktan sonra tamamen kurulayalım.

  10. Fırından aldığımız reçelimizi sıcak sıcak kavanozlara doldurup, ağız kısımlarını ve etrafını ıslak bir havlu kağıt ile temizledikten sonra sıkıca kapatıp ters çevirip düz bir zemine koyalım.

  11. Soğuyuncaya kadar mümkünse ertesi gün sabaha kadar bu şekilde bekletelim. Sonrasında serin karanlık bir dolapta saklayabiliriz.

Afiyetler olsun, sofralarınızın bereketi bol olsun inşallah. Sevgiyle kalın.

Reçelimizin kıvam kontrolü için iki yöntem uygulayabilirsiniz. 1. yöntem bir çay tabağını buzlukta 5 dakika tutup soğuttuktan sonra reçelin suyundan bir kaşık içine koyun ve tekrar buzluğa 1 dakika için koyun. Sonrasında çıkarıp tabağı eğin, akarken yavaş kıvamlı ise reçeliniz olmuş demektir. 2. yöntem ise tırnağınıza reçelin suyundan damlatıp aşağı hızla akan ilk damladan sonraki damlanın çok yavaş olarak akması gerektir. Öyle ise artık olmuş demektir oda sıvı bir şekilde hemen akıyor ise daha biraz kaynaması gerekir.

Ayrıca diğer önemli nokta; reçelinizi açtıktan sonra kavanozu artık buzdolabında tutmalısınız bitinceye kadar. Eğer küçük boy kavanozlar seçerseniz açtıktan sonra kısa sürede bitirmiş olursunuz ve dolapta uzun süre beklemesinden dolayı reçeliniz şekerlenme yapmamış olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İncele! karışık makale .