Patlıcan Turşusu & Karışık Turşu

Patlıcan Turşusu&Karışık Turşu
Patlıcan Turşusu&Karışık Turşu

PATLICAN TURŞUSU & KARIŞIK TURŞU

Merhabalar sevgili dostlar,

Bugün sizlere iki farklı turşu tarifi hazırladım. PATLICAN TURŞUSU ve KARIŞIK TURŞU o kadar lezzetli oluyorlar ki, her yıl siz de yapmak isteyeceksiniz. Tam ölçülü, içerken içinizi yakmayacak, nefis bir TURŞU SUYU tarifi de sizi bekliyor. Bu turşu suyunu içtikçe içmek isteyeceksiniz.

Turşu Türk kültüründe büyük öneme sahiptir. Dünya da bir çok ülke de turşu bilinir, yapılır. Fakat sanırım en çok biz hemen hemen her yemeğin yanında turşu yiyebiliriz, o kadar çok severiz. Bizim için apayrı bir yeri vardır sofralarımızda. Özellikle kış aylarında, Kuru Fasulye ve Nohut Yemeği oldu mu, yanında illa ki turşu yemek bizim için çok önemlidir.

Bir çok hanım TURŞU SUYU hazırlamakta zorlanır. ”Benim turşu çok çabuk eridi, neden? Benim turşu kötü kokuyor. Benim Turşu karardı, neden?” gibi bir çok soru alıyorum izleyenlerimden. Elbette tüm bunlar ve benzeri sorunların bir çok sebebi olabiliyor.

Turşu yapımı çok kolaydır fakat, çok önemli püf noktaları vardır. Eğer bu noktalara dikkat edilmezse, bir çok sorun yaşanabilir. Aşağıda sizlere bu püf noktalarından bazılarını sıralayacağım, lütfen okumaya devam ediniz.

Biliyorsunuz Turşu gibi fermente yapılarak yenen sebzeler beslenme de büyük önem taşır. Uzmanlar her seferinde turşunun ne kadar kıymetli bir gıda olduğundan ve evler de mutlaka yapılmasına dikkat çekerler. Gelin siz de bu yıl turşularınızı benimle beraber yapın. Ne kadar lezzetli olduklarını yerken anlayacaksınız. Ayrıca turşular da ne bir sünme, ne bir kararma veya kötü bir tat olacak. Tam kıvamında nefis bir turşu suyu hazırlayın ki ne malzemeniz, ne emeğiniz, ne de paranız boşa gitmesin…

Patlıcan Turşusu & Karışık Turşu

Turşu yaparken en önemli püf noktalarından biri kullanacağınız sebzeleri iyi yıkamaktır. Eğer sebzeler iyi yıkanmazsa üzerlerinde bulunan bakteriler turşunun bozulmasına sebebiyet verebilir.

İkinci dikkat edilmesi gereken ise kullanılacak olan kavanozlar ve kapakları sıcak suyla temizce yıkanmalıdır.

Üçüncü önemli püf noktası ise, turşu hazırlandıktan sonra serin, güneş görmeyen bir ortam da saklanmalıdır. Güneş gören turşu da kararma, sünme gibi bir çok olumsuzluk yaşanabilir.

Dördüncü önemli konu ise, tabii ki turşu suyudur. Turşu suyu tam oranlarda ve dengeli bir şekilde hazırlanmalıdır. Özellikle kullanılacak su kesinlikle kaynatılıp soğutulmuş olmalıdır.

Beşinci önemli püf noktası ise, kullanılan tuzun cinsi ve miktarıdır. Tuz kesinlikle iyotsuz olmalı, salamura tuzu olarak da bilinen kaya tuzu veya deniz tuzu olmalıdır.

Sirke konusuna gelecek olursak, istediğiniz sirke çeşidini kullanabilirsiniz. Fakat benim tecrübelerime ve denemelerime dayanak sizlere tavsiyem, siyah üzüm sirkesi ve elma sirkesini karışık kullanmanızdır. İçilebilecek kadar lezzetli bir turşu suyu oluşuyor. Eğer siz de benim gibi turşu suyu içmeyi sevenlerdenseniz mutlaka turşu suyunu iki sirkeyi karıştırarak hazırlayın.

Bir diğer bana en çok sorulan soru ise, ''Limon suyu mu, Limon tuzu mu?'' Bana göre, her ikisi de. Çünkü limon suyu tabii ki turşuyu koruyor diye ekliyoruz, aynı zaman da lezzet verdiği için. Fakat Limon tuzu turşu da kullanılan sebzeleri koruyarak, turşunun bozulmasını ve daha dayanıklı olmasını sağlıyor.

Turşuları isterseniz ayrı ayrı, isterseniz tek bir büyük kavanoz da hazırlayabilirsiniz. Tüm verdiğim malzemeler ortalama 5 litrelik bir kavanozu doldurmaktadır. Bunun için ise ortalama 2,5- 3 litre Turşu suyu da denk gelmektedir.

  • 1 kilo Küçük Patlıcan
  • 8-10 adet küçük boy Havuç
  • 7-8 adet küçük boy Salatalık
  • 9-10 adet Sivri biber
  • 1/2 kilo Taze Fasulye
  • 1 adet Alabaş
  • 1-2 adet Kapya biber
  • 1 adet küçük boy Soğan
  • 5-6 iri diş Sarımsak
  • 6 adet Kuru Nohut
  • 1 tutam Maydanoz (İsteğe göre taze dereotu ve kereviz yaprakları da ekleyebilirsiniz.)

TURŞU SUYU MALZEMELERİ

  • 2 Litre Kaynatılmış Su
  • 3 yemek kaşığı Salamura tuzu veya deniz tuzu
  • 1 yemek kaşığı Limon tuzu
  • 1/2 çay bardağı Limon suyu
  • 1 çay bardağı Siyah Üzüm sirkesi
  • 1/2 çay bardağı Elma sirkesi
  1. Suyu kaynatıp, tuz ve limon tuzunu ekleyip karıştırın. Bir kenarda soğuyuncaya kadar beklesin. Soğuduktan sonra diğer turşu suyu malzemelerini ekleyip karıştırın.

  2. Patlıcanları ve diğer sebzeleri yıkayıp, suları süzülmesi için bir süzgece koyun. Diğer tarafta kavanozları ve kapaklarını sıcak suyla yıkayıp kurulayın.

  3. Havuç ve alabaşı soyup lokmalık olacak büyüklükte doğrayın. Kapya biberlerin çekirdeklerini temizleyip doğrayın. Soğanı ve sarımsakları soyun, soğanı 4'e bölün, sarımsakları ise bir kaç parçaya doğrayın.

  4. Küçük salatalıklara bıçağın ucunu batırarak 1-2 yerine delik yapın. Taze fasulyeleri sap ve uç kısımlarını keserek temizleyin. Patlıcanların sap kısımlarını temizleyip aynı şekilde 1-2 yerine bıçak batırın.

  5. Kavanozun dibine önce 5-6 adet yıkanmış kuru nohutları atın. Bir kaç adet sarımsak parçasını da attıktan sonra, doğrayıp karıştırdığınız sebzeleri kavanoza doldurun. Aralarına sarımsak taneleri serpin.

  6. Diğer bir kavanoza da aynı şekilde kalan nohut tanelerini ve bir kaç adet sarımsağı ekleyin. Daha sonra patlıcanları kavanoza dizin.

  7. Hazırladığınız turşu suyunu sebzelerin üzerini kapatıncaya kadar ekleyin. En üste maydanozları koyup turşu kavanozunu sıkıca kapatın. Güneş görmeyen serin bir yer de en az iki hafta hiç açmadan bekletin. Daha sonra açıp yemeye başlayabilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İncele! karışık makale .