Buğday Unundan Ekşi Maya Yapımı

BUĞDAY UNUNDAN EKŞİ MAYA TARİFİ

Merhabalar sevgili dostlar,

Bugün itibariyle artık sizlere bol bol Ekmek Tarifleri vereceğim. Daha önceleri de bir kaç çeşit Ekmek Tarifi paylaştım sizlerle. Bunlardan bazıları Ekşi Mayalı Ekmek Yapımı , Ev Yapımı Ekşi Mayalı EkmekEvde Somun Ekmek Nasıl Yapılır? ve Zeytinli Ciabatta Ekmeği gibi…Her biri birbirinden lezzetli ekmek tariflerinin tamamına erişmek için Ekmek Tarifleri katagorisine bakabilirsiniz. Farkettim ki sizlerle henüz Ekşi Maya Yapımı paylaşmamışım. Ekşi Maya serisine en çabuk oluşan, kolay bir Ekşi Maya için, Buğday Unundan Ekşi Maya Yapımı ile başlamaya karar verdim. Önümüzde ki Ekşi Maya Tarifleri Çavdar Unundan Ekşi Maya Tarifi Sıvı Maya Lievito Madre (İtalyan Mayası-Maya anası diye de söylenir) Kızıl (Kavuzlu) Buğday Unundan Ekşi Maya Tarifi olacaklar.

Buğday Unundan Ekşi Maya Yapımı

Beyler bayanlar eminim bir çoğunuz Ekşi Maya Yapımı zor zannediyorsunuz. Oysa ki, o kadar kolay ki. Tek zor olan ne biliyormusunuz? Heyecanla mayanın oluşumunu beklemek. 🙂 Evet gerçekten öyle… 3 günde ekşi maya yapımını öğreneceksiniz bu tarifte. Kendi ekmeğinizi yapmanın zevkini yaşayacaksınız.

Zaten ihtiyacınız olan sadece 3 malzeme. Sizlere tavsiyem evinize, güvendiğiniz bir değirmenden veya un satıcısından farklı unlar almanız. Bunlardan bazıları şöyle olabilir;

1- Çok amaçlı buğday unu

2- Tam tahıllı buğday unu

3- Kızıl (Kavuzlu) buğday unu

4- Tam tahıllı kızıl buğday unu

5- Çavdar Unu

6- Tam tahıllı çavdar unu

7- Siyez unu

8- Kara buğday unu

Şimdilik eğer ekmek yapımına yeni başlıyorsanız bu un çeşitleri yeterli gelecektir. Aslına bakarsanız o kadar farklı çeşit unlar var ki, hepsini saymaya kalksam olmayacak şimdi. En iyisi tarifleri verirken yazdığım unu alıp yapmanız. Bazı un çeşitleri maalesef değirmenlerde veya un satışı yapanlar da bulmak zor olabiliyor. Bunun için büyük marketlere bakabilirsiniz, yada internette bir çok un satışı yapan, hatta kendileri üreten Türkiyenin 4 bir yanında yaşayan insanlar var. Oralardan sipariş verip getirtebilirsiniz.

  • 100 gr Buğday Unu ((1050 numara))
  • 100 ml Ilık su ((37 derece olmalı))
  • 20 gr Bal veya şeker ((1 yemek kaşığı))
  • 1 adet 1,5 Litrelik Kavanoz

1. GÜN

  1. Kavanozu sıcak su ile güzelce yıkayıp bir temiz bezle kurulayın.

  2. Un, su ve balı bir kasede pürüzsüz olana kadar karıştırın. Mayayı kavanoza döküp ağzını bir Streçfilm ile kapatın. 24 saat 27 derecelik bir ortamda bekletin.

2. GÜN

  1. 2. gün yine 100 gr un ve 100 ml ılık suyu karıştırıp mayaya ekleyin. Karıştırıp tekrar üzerini Streçfilm ile kapatın. 24 saat 22 derece oda ısında bekletin.

3. GÜN

  1. 3. gün mayanın aktifleşmesi gözle görülür bir hal almış olacak, üzeri köpürüp ekşi kokacak. Yine 100 gr unu ve 100 ml ılık suyu karıştırıp mayaya ekleyin ve karıştırın.

  2. Yine kavanozun ağzını Streçfilm ile sarın. Bu sefer kavanozun altına bir kap koyarak 24 saat oda ısında bekletin.

4. GÜN

  1. Ekşi mayanız ya kavanozu dolduracak, yada taşmış olacak. Karıştırıp kapağını çok sıkı olmamak kaydıyla kapatıp buzdolabına kaldırın.

  2. İsterseniz 4. Gün bu mayadan ekmek yapabilirsiniz. Fakat ekşi maya yapımında tek kural hazır olan mayadan en az 1 yemek kaşığı ortalama 20 gr ayırıp yine 100 gr un ve 100 ml su ile karıştırıp beslemeniz gerekli.

  3. Eğer bu beslemeyi yapmazsanız her seferinde yeniden maya hazırlamak zorunda kalırsınız. İlk mayadan hazırlayacağınız ekmek mayanın kuvvetine bağlı olarak çok kabarmayabilir az miktarda yaş maya takviyesi ekmek hamuruna yapabilirsiniz.

  4. Ayırdığınız mayaya un ve su karıştırdıktan sonra oda ısında 12 saat bekletip tekrar 100 gr un ve 100 ml su ekleyip karıştırıp kavanozu buzdolabına koyun.

  5. Maya buzdolabında da aktifleşif kavanozu dolduracak, lütfen arada mayayı kontrol edin ki buzdolabının içine taşmasın.

  6. Eğer kavanozun içinde maya kabardıysa, çıkarıp karıştırıp tekrar buzdolabına kaldırın. 1-2 gün içinde kabarması duracak ve maya uyumaya başlayacak. Üzerinden alıp ekmekler yapabilirsiniz.

  7. Bu sefer ki mayanız daha kuvvetli olacak ve daha nefis ekmekleriniz olacak. Sevgiyle kalın…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İncele! karışık makale .