Ödüllü Baget Ekmek

Ödüllü Baget Ekmek
Ödüllü Baget Ekmek

ÖDÜLLÜ BAGET EKMEK

Merhabalar sevgili dostlar,

Bugün sizlere Fransızların ödül almış Baget Ekmek tarifini hazırladım. İlk olarak 1995 yılında ve daha sonra 2006 yılında 2 ayrı Fransız Fırıncı Baget Ekmek yaparlar. Her iki fırıncının da hazırladığı Baget Ekmeğin ortak özelliği, ekmek hamurunu ön mayalama yapmadan, uzun süre dinlendirdikten sonra pişirmeleri. Dinlenerek mayalanan ekmek hamurundan yapılan ekmekler gerçekten de harika oluyorlar.

2006 yılında yapılmış olan ekmek yarışmasında ödül almış olan fırıncı zamanın başbakanının evine de yollarmış bu özel baget ekmeklerinden. Bu yüzden bu ekmeğin bir diğer adı da Başkan Baget olarak tanınıyor. Sevgili dostlar, Fransızların tam olarak 167 çeşit Baget Ekmekleri olduğunu biliyor muydunuz?

Ekmek yapımında Almanlar ve Fransızlar gerçekten çok başarılılar. Almanların da tam olarak 3000 ekmek çeşidi var.

Ödüllü Baget Ekmek

Baget Ekmek yapımı çok kolay sadece katlama süreleriyle beraber 30 dakika da hazırlayabilirsiniz. Ekmek hamurunu hazırlarken çok az maya kullanacağız ve ertesi gün sabaha kadar dinlendirdikten sonra pişireceğiz. Ekmek hamurunu yoğururken Malt kullandım. Malt maya yapımında kullanılan, buğdaydan yapılan mayalanma sağlayan bir maddedir. Bira yapımından tutunda özellikle maya yapımında ve ekmek, hamur işi yapımında kullanılır. Türkiye' de de üretimi yapılmaktadır. Eğer Malt bulamazsanız ekmek hamuruna eklemeseniz de olur. Un olarak normal çok amaçlı un veya 290 gr böreklik baklavalık un ile 70 gr çok amaçlı unu karıştırarak kullanabilirsiniz.

Baget ekmek hamurunu yoğurduktan sonra ortalama 24 derece oda ısısında mayalanmaya bırakılmalı. Kış aylarında yaparsanız bir havluyla sarıp kalorifer yanında bekletin. Eğer yaz aylarında yapıyorsanız havluyla sarmanıza gerek yok.

Baget ekmek hamurunu yoğurduktan sonra 1 saat mayalanması için dinlendirin. daha sonra her 30 dakika da bir , videoda izleyeceğiniz gibi katlama işlemi uygulayın. Bu katlamalar çok önemlidir. Ekmeğin içinde ki gözenekler bu sayede oluşacaklar.

Hamuru 3. katlama işleminden sonra 30 dakika daha dinlendirip, uzun Baget ekmek formu verin. Temiz bir bez üzerine un serptikten sonra Baget ekmek hamurunu üzerine koyun. Hamurun üzerini örtüp ertesi gün sabaha kadar buzdolabında dinlenmeye bırakın. Kış aylarında yapıyorsanız balkonda da dinlendirebilirsiniz. 1 dilim Baget ekmek 88 kaloridir.

  • 290 gr Çok amaçlı buğday unu ((550 numara)(200 ml su bardağı ile 2,5 bardak))
  • 70 gr Buğday unu ((1050 numara) (Şart değil, sadece çok amaçlı un kullanarak da hazırlayabilirsiniz. 200 ml' lik bardaktan1,5 parmak eksik))
  • 240 ml Su ((250 ml su bardağından 1 parmak eksik))
  • 4-5 gr Taze maya
  • 7 gr Tuz ((1 tatlı kaşığı))
  • 1 tatlı kaşığı Malt veya şeker
  1. Suyu yoğurma kabına dökün, içine mayayı ufalayın. Malt veya şekeri ekleyip karıştırın. Unları ve tuzu ekleyip 5-6 dakika yoğurun.

  2. Kapaklı bir kabı yağlayın, ekmek hamurunu içine koyup kapağını kapatın. 1 saat 24 derece sıcaklıkta mayalanması için dinlendirin.

  3. Tezgahı biraz yağlayıp baget ekmek hamurunu tezgahın üzerine çıkarın. Video da göreceğiniz gibi katlama işlemi uygulayın.

  4. Hamuru tekrar yağlı kaba koyup kapağını kapatın. 30 dakika arayla 2 kere daha katlama işlemi uygulayın. 3i kez katlama yaptıktan sonra hamuru 30 dakika dinlendirin.

  5. Tezgaha un serpip baget ekmek hamurunu tezgaha alın. Video da göreceğiniz şekilde 2 ye bölüp Baget ekmek formu verin. Temiz bir bezi tepsiye serip oluk oluşturacak şekilde form verin.

  6. Bezin üzerine un serpin, baget ekmek formu verdiğiniz hamuru bu oluklara yerleştirin. Tepsiyi büyükçe bir poşet içine koyun. Tepsiyi buzdolabına koyun. Ertesi gün sabaha kadar dinlendirin.

  7. Ertesi gün sabah hamuru buzdolabından çıkarın. 30 dakika oda ısısında bekletin. Bu esnada fırını alt-üst ayarda 250 dereceye açıp ısıtın. Küçük ısıya dayanıklı sıcak su dolu bir kabı da fırının içine koyun.

  8. Baget ekmek hamurlarını dikkatli bir şekilde pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine aktarın. Tepsiyi fırına sürün. 10 dakika pişirin. Daha sonra fırına koyduğunuz sıcak suyu çıkarın, fırının derecesini de 230 dereceye düşürün.

  9. 20 dakika daha ekmekler kızarıncaya kadar pişirin. Ekmeğin piştiğini anlamak için altına vurduğunuzda tok bir ses çıkmalı.

  10. Bir tel üzerine ekmekleri koyup 10 dakika soğumaya bırakın. Daha sonra dilimleyip servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun…

Küçük Baget Ekmek Yapımı

Küçük Baget Ekmek Yapımı

Küçük Baget Ekmek Yapımı & Kahvaltıya Sıcacık Baget Ekmek Tarifi, Nasıl Yapılır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İncele! karışık makale .