Evde Somun Ekmek Nasıl Yapılır?

Evde Somun Ekmek Nasıl Yapılır?

Merhabalar sevgili dostlar,

Bugün yine ekmek yapalım mı ne dersiniz? İnanın bana evde kendi ekmeğini yapmak kadar zevkli bir şey yok. O mis gibi ekmek kokusu tüm evi sarıyor. Nasıl olacak sonucu bekleme heyecanı bambaşka bir duygu. Bu sefer Evde Somun Ekmek yaptım. Hafif esmer daha çok beyaz un kullandım. O kadar güzel oldu ki, video da ve fotoğraflarda da göreceğiniz gibi kocaman fosur fosur oldu iç dokusu. Mutlaka ama mutlaka sizler de denemelisiniz.

Evde Somun Ekmek Nasıl Yapılır?

Biliyorsunuz arada sırada ekmek yapıyorum zaten ama bundan sonra sizlerle daha çok ve farklı ekmek tarifleri paylaşacağım. Çünkü karar verdim artık kesinlikle ekmeğimizi kendim yapacağım. Gerçekten çarşıdan aldıklarımızla hiç alakası yok çok çok daha lezzetli oluyor ev yapımı ekmek. Yapılışı çok kolay fakat bir kaç püf noktası var güzel ekmek yapmanın. Mutlaka fırının içine küçük bir kapta su koymalısınız. Ayrıca ekmek yapımı zaman alan, sabır isteyen bir şey o yüzden dinlenme sürelerine mutlaka uymalısınız. Ekmek hamuru ne kadar iyi dinlenirse o kadar güzel olur.

Su bardağı ölçüsü 200 ml'dir.

  • 350 gr Ilık Su ((37 derece olmalı))
  • 1/2 adet (20 gr) Yaş maya
  • 1 çay kaşığı Şeker
  • 2 çay kaşığı Tuz ((Daha az kullanılabilir))
  • 2 tatlı kaşığı Malt ((Ekmek yapımında kullanılır, şart değil olursa iyi olur))
  • 2-3 yemek kaşığı (10 gr) Sıvıyağ
  • 2 su bardağı (250 gr) Buğday unu ((550 numara))
  • 1 su bardağı (100 gr) Kavuzlu (Kızıl) Buğday Unu ((603 numara))
  • 2 su bardağı (200 gr) Çok amaçlı buğday unu ((405 numara))
  1. Mayayı, şekeri ve ılık suyu yoğurma kabına koyup, şeker ve maya eriyinceye kadar el çırpıcısı ile karıştıralım. 

  2. Diğer tüm malzemeleri de ilave edip 4-5 dakika yoğuralım. Kapaklı bir kabın dibini ve kenarlarını az bir sıvıyağ ile yağlayalım. Hamuru bu kaba koyup kapağını kapatalım.

  3. Yaklaşık 40 dakika dinlendirelim. Hacmi 2 katına çıkınca un serpilmiş tezgahta video da göreceğiniz gibi katlama yöntemi uygulayalım. Tekrar kaba koyup 20 dakika üzeri kapalı olarak dinlendirelim.

  4. Tekrar tezgaha alıp ikinci kez katlama yapalım. Fırın tepsisine, toprak tencereye veya demiz döküm tencereye fırın pişirme kağıdı serip daha sonra un serpip ekmeği içine koyalım. (Toprak tencerede kağıda gerek yoktur!!)

  5. Üzerine de biraz un serpip bir temiz bezle kapatalım. 30 dakika kadar dinlensin. Daha sonra bir fırçayla üzerine biraz su sürelim. Biraz daha üzerine un serpip önceden ısınmış 200 derece fırında 50-55 dakika pişirelim.

  6. Eğer üzeri çabuk kızarırsa fırını 180 dereceye düşürüp içinin iyi pişmesini sağlayalım. Fırından aldıktan sonra soğumaya bırakalım. Kesinlikle sıcak iken kesmeyelim.

  7. Soğuduktan sonra dilimleyip yiyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İncele! karışık makale .