Bira Mayalı Yaprak Ekmek

Bira Mayalı Yaprak Ekmek
Bira Mayalı Yaprak Ekmek

BİRA MAYALI YAPRAK EKMEK

Merhabalar sevgili dostlar,

Bugün sizlere çok güzel bir Bira Mayalı Yaprak Ekmek tarifim var. O kadar lezzetli, o kadar harika oldu ki mutlaka yapmalısınız. Eviniz de kendi ekmeğinizi yapmak kadar güzel bir duygu yok emin olun ki. Pişerken evi saran o mis gibi ekmek kokusu sanki büyü gibi. Bir kere yaptığınızda asla vazgeçemiyorsunuz. Sizlere tavsiyem lütfen kendi ekmeğinizi yapın. İnanın bana hiç öyle korktuğunuz kadar zor bir şey değil. Tek dikkat etmeniz gereken püf noktaları var onları harfiyen uygulamanız. Sonrasında pişen mis gibi ekmeğin tadına bakıp ”Evet, bu lezzetli ekmeği ben yaptım” demenin gururunu yaşamak. Gelin hep beraber Bira Mayalı Yaprak Ekmek Nasıl Yapılır? bakalım. Sizlere en anlaşılır biçim de anlatmaya çalışacağım.

Bira Mayalı Yaprak Ekmek

Bira mayalı yaprak ekmek yapımı çok kolay hiç zorlanmadan hazırlayabileceksiniz. Yaş maya ve Bira kullanarak hazırlayacağız ekmeğimizi. Sadece yaş mayayla da hazırlayabilirsiniz fakat lütfen alkolsüz bira kullanarak yapın. Göreceksiniz nasıl farklı bir lezzet olacak, ekmeğiniz nasıl kabaracak, hele kokusuna mest olacaksınız. Ben az miktar da Malt ekledim, tabi eğer siz bulamazsanız eklemeseniz de olur, şart değil. Malt hem lezzet vermesi, hem de ekmeğin kabuğuna çıtırlık vermesi için kullanılır.

Ayrıca un olarak kızıl buğday unu yani bir diğer bilinen adıyla Dinkel unu kullandım. Dinkel unu normal buğday ununa oranla çok daha sağlıklı bir un olduğu için son yıllarda neredeyse tüm hamur işlerinde Dinkel unu kullanıyorum. Elbette buğday unu da kullanabilirsiniz. 3 çeşit Kızıl buğday ununu karıştırdım. Biraz çok amaçlı, biraz az tahıllı, biraz da tam tahıllı kızıl buğday unu ekledim. Siz çok amaçlı buğday unu, tam buğday unu ve tam tahıllı yani kepekli buğday unu kullanarak ekmeğinizi hazırlayabilirsiniz. Burada tek dikkat etmeniz gereken unların miktarları.

Çünkü eğer tam buğday ununu veya kepekli buğday ununu fazla bir diğerini daha az kullanırsanız sıvı miktarı değişkenlik göstermektedir. Bu anlam da ise hamurun kıvamı önemli, baktınız bira sert oldu küçük bir miktar ılık su ekleyerek olması gereken kıvamı yakalayabilirsiniz. En doğrusu unları yavaş yavaş eklemektir.

Çekirdek ve keten tohumu eklemek istemezseniz sade olarak da yapabilirsiniz. Fakat mutlaka bir kez ekleyip bu şekilde de tadına bakmanızı tavsiye ederim. Hem çok besleyici ve sağlıklı bir ekmek hazırlamış olacaksınız, hem de ekmeğinize nefis bir lezzet katacaklar.

Hamuru Makine da yoğurursanız ilk 5 dakika yavaş devirde, daha sonra 5 dakika da hızlı devir de yoğurun. Elde yoğurursanız bu süre en az 10-15 dakika olsun lütfen. Çünkü ancak bu uzun yoğurma sonucunda özlü, olması gereken kıvam da bir hamur oluşacak. Makine de yoğurduğunuz da hamur artık kabın kenarlarına yapışmıyorsa ve kancadan yırtılmadan sünüyorsa olmuş demektir. Elde yoğurmada ise, hamurdan küçük bir parça koparıp şöyle parmaklarınızla hamuru biraz açın, eğer ki kopmadan, yırtılmadan, sünerek açılıyorsa yeterli elastikiyeti kazanmış demektir.

100 gr Bira mayalı yaprak ekmek 234 kaloridir.

Kullandığım bardak ölçüleri: 250 ml ve 200 ml su bardakları.

  • 400 gr Kızıl Buğday unu ((630 numara / 2 bardak 200 ml sb. + 1 bardak 250 ml sb) (200 ml su bardağı 100 gr un ölçüsüdür.)(250 ml su bardağı 200 gr un ölçüsüdür.))
  • 275 gr Tam Tahıllı Kızıl Buğday Unu ((1050 numara / 200 ml su bardağı=2 sb + 3/4 sb))
  • 325 gr Kepekli Kızıl Buğday Unu ((200 ml su bardağı=3 sb + 1 yk))
  • 400 ml Alkolsüz Malt Bira
  • ½ adet Taze Maya ((22 gr))
  • 200 ml Sıcak Su
  • 10 gr Malt veya Şeker ((1 tatlı kaşığı))
  • 14 gr Tuz ((2 tatlı kaşığı))
  • 10 gr Keten Tohumu ((1 yemek kaşığı))
  • 20 gr Kabak Çekirdeği ((1 yemek kaşığı))
  • 20 gr Ay Çekirdeği ((1 yemek kaşığı))
  • 2 gr Ekmek Baharatı (( Kimyon tohumu, Anason, Rezene Tohumu ve Kişniş Tohumu karışımıdır.) İsteğe bağlı)
  1. 200 ml sıcak suyu Çekirdek karışımına döküp 10 dakika bekletin. Bu esna da birayı parmağınız dayanacak sıcaklığa gelene kadar ısıtın. (37 °C) Malt ve yaş mayayı ufalayarak ekleyip karıştırın.

  2. Unları, ıslattığınız çekirdekli suyu ekleyip yoğurmaya başlayın. Tuzu ekleyip 5 dakika yavaş devirde, daha sonra 5 dakika da hızlı devirde hamuru yoğurun. Hamur yoğurma kabının kenarlarına artık yapışmıyorsa kıvamı olmuş demektir.

  3. Zeytinyağıyla yağladığınız kapaklı bir kaba hamuru aktarın. Hamur kabını bir havluyla sarıp, 40 dakika mayalanması için bekletin. Daha sonra masaya biraz un serpin, hamuru üzerine çıkarın. Video da göreceğiniz gibi katlama işlemi uygulayın.

  4. Hamuru ilk katlama sonrası tekrar yağlı kaba koyup 40 dakika daha dinlendirin ve tekrar katlama yapın. Hamuru yine yağlı kaba koyup sarın ve 40 dakika daha dinlendirin. Hamuru tekrar un serptiğiniz masaya çıkarıp katlama işlemi yapın. Bu son katlamadan sonra hamura uzun somun ekmek formu vererek bir pişirme kaşıdı üzerine koyun.

  5. Üzerine bir bez örterek 30 dakika dinlendirin. Bu esnada fırını 230 dereceye açıp ısıtın. Ekmeği pişireceğiniz fırın tepsisini veya fırın taşını da fırınla beraber ısıtın. Sıcak su kaynatıp 2. bir fırın tepsisine doldurup bu tepsiyi en alt rafa sürün. Orta rafa da ekmeğin pişeceği diğer tepsiyi koyun. Ekmek hamurunu tepsiye aktarıp 20 dakika bu şekilde pişirin.

  6. Daha sonra fırından su dolu tepsiyi çıkarın. Fırının kapağını da tam olarak açıp içinde ki buharın çıkmasını sağlayın. Fırının ayarını 200 dereceye düşürüp ekmeği 40 dakika daha pişirmeye devam edin.

  7. Tabii ki arada kontrol etmeyi ihmal etmeyin. toplam olarak 50 dakika piştikten sonra, eğer ekmeğin altına vurduğunuzda, tok bir ses çıkmıyorsa ve yeterince kızarmadıysa, fırın tepsisini orta raftan alıp en alt rafa sürün. Ekmek 10 dakika daha pişirdikten sonra fırından alıp tel üzerine çıkarın.

  8. Soğuyuncaya kadar bekleyin, daha sonra dilimleyip yiyebilirsiniz.

Afiyet olsun…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İncele! karışık makale .