Ayva Marmelatı Nasıl Yapılır?

Ayva Marmelatı Tarifi
Ayva Marmelatı

AYVA MARMELATI

Bir kış meyvesi olan Ayva bir çok farklı şekilde de tüketilebilir. Ayva reçeli, Ayva marmelatı, Ayva tatlısı, suyu çıkarılıp Ayva suyu olarak, et yemeklerinde, çorbalar da, salatalar da kullanılır. Bir çok meyve gibi Ayva da vitaminler açısından oldukça zengin bir meyvedir. İçeriğinde A, B, C vitaminlerinin yanı sıra Bakır, Çinko, Selenyum, Demir, fosfor ve Potasyum da mevcuttur. Lifli bir meyve olduğundan bağırsak sağlığımız için de oldukça faydalıdır. Tok tutan bir meyve olduğundan diyet yapanların alışveriş listelerinin en başında gelir. Uzun kış akşamların da doyurucu bir meyve olacaktır. İçerdiği liflerden dolayı mideyi güçlendirir ve Ülser hastalarına iyi gelir. Bağırsak yapısını korur. İshale iyi gelir. Kötü huylu kanser hücrelerini bile yok ettiğini araştırmalar göstermektedir. Karaciğeri temizler, stresi giderir, kolesterolü dengeleyerek kan basıncını düşürür, kusma ve bulantıya iyi gelir, göz sağlığını korur, solunum yolu hastalıklarına karşı çok iyidir.

Ayva marmelatı ve reçelinin faydaları da hemen hemen aynı şekildedir. Önemli ayrıntı göğüs hastalıklarına iyi gelmesi ve özellikle Tüberküloz hastalarına  şifa olmasıdır. Uzmanlar reçelinin ve marmelatının kanser hücrelerini engellediğini tespit etmişlerdir. Sindirim sistemini güçlendirerek bağırsakları temizler. Mideyi kuvvetlendirip hazmı kolaylaştırır. Doğal bir antibiyotiktir. Kanı temizler.

 

 

Ayva Marmelatı Nasıl Yapılır?

Ayvanın kendisi kadar yaprakları ve çekirdekleri de çok değerlidir. Yapraklarını kurutup çay olarak tüketebilirsiniz. Çekirdeklerini de kurutup renk verici özelliğinden ve jelleştirme özelliğinden de ihtiyacınız olduğun da faydalanabilirsiniz. Ben camın önüne küçük bir kap koydum Ayva çekirdeklerini orada hem biriktirip hem kurutmuş oluyorum. Ayva çekirdeği antikanser görevi yapan Amigdalin ve B17 vitamini içeriyor bu yüzden dediğim gibi çok değerliler çöpe atmamanızı öneririm. Bitki çaylarınızın içerisine bir iki tane atmanız yeterli gelecektir.

1 tatlı kaşığı Ayva Marmelatı 11 kalori, 110 gr 1 porsiyon Ayva Marmelatı 153 kaloridir.

  • 2.5 kg Ayva
  • 1 kg Toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı Limon tuzu
  • 1 tane Çubuk tarçın
  • 5-6 adet Karanfil
  • 3 su bardağı Su (bardaklar büyük boy olmalı)
  • 15 adet Ayva çekirdeği
  • 1 tane Limon
  1. Ayvaları yıkadıktan sonra soyalım, dörde bölüp ortasını alalım fakat çekirdeklerini ayıralım bir kenara. Ayvaları doğrayıp arada üzerlerine limon suyu sıkalım ki renkleri kararmasın.

  2. Doğrama işlemi bittikten sonra isterseniz tekrar sudan geçirebilirsiniz. Tencereye alıp üzerine şekeri ve suyu ekleyelim. Ayırdığımız çekirdekleri bir çay poşetine veya temiz beyaz küçük bir tülbent parçasının içine koyup sarıp ekleyelim.

  3. Limon tuzunu da ekledikten sonra ocağa koyalım. Orta ateşte pişmeye başlayalım. Yine ya bir tülbent parçasına yada bir çay poşetine çubuk tarçını ve karanfilleri koyup sıkıca bağlayıp tencereye ekleyelim.

  4. 20 dakika kadar kaynadıktan sonra yumuşayacaktır ayvalar. Tabii ki ara ara karıştırmayı ve üzerinde birikecek olan köpükleri almayı ihmal etmeyelim.

  5. Yumuşadıkları zaman poşetleri içerisinden alıp, el blenderi ile püre kıvamına gelene dek inceltelim. Tekrar poşetleri içine atalım ve ocağı en kısık dereceye getirip sık sık karıştırarak 10 – 15 dakika kadar daha pişirmeye devam edelim.

  6. Ayva çekirdekleri iyice jelleşecek marmelatın rengi hafif turuncu bir renk alacaktır, koyulaşmış olacaktır. Poşetleri çıkartıp artık kavanozlara doldurabilirsiniz.

  7. Marmelatınız pişerken diğer tarafta genişçe bir tencereye su doldurup kaynatalım. Yıkamış ve kurulamış olduğumuz kavanoz ve kapaklarını bu suda 5 er dakika sterilize edelim.

  8. Temiz bir beze alıp iyice kuruladıktan sonra artık steril kavanozlarımızı marmelat ile doldurabiliriz. Doldurduğumuz kavanozlarımızın ağız kısımlarını temiz bir bezle silip sıkıca kapatalım ve ters çevirerek düz bir zemine bırakalım.

  9. Doldurduğumuz kavanozlarımızın ağız kısımlarını temiz bir bezle silip sıkıca kapatalım ve ters çevirerek düz bir zemine bırakalım. Tenha bir köşe olursa iyi olur çünki ertesi güne kadar kavanozlara hiç dokunmadan bu şekilde soğumaları için bekletmeliyiz.

  10. Ertesi gün artık marmelat kavanozlarımızı ışık görmeyen serin bir dolaba kaldırabiliriz. Ağzı hava almadığı müddetçe 2 yıl bile tazeliğini korumaktadır.

  11. Afiyetler olsun sofralarınızın bereketi bol olsun.Sevgiyle kalın.

Ayva Reçeli (Haşlayarak)

Ayva Reçeli (Haşlayarak)

Ayva Reçeli (Haşlayarak)

 

Ayva Reçeli

 

Ayva Reçeli

AYVA REÇELİ

Fırında Ayva Reçeli

Fırında Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?

FIRINDA AYVA REÇELİ NASIL YAPILIR?

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İncele! karışık makale .