Yoğurtlu Ekmek Tarifi Buğday Unu Ve Çavdar Unu Karışımı

Yoğurtlu Ekmek Tarifi
Yoğurtlu Ekmek Tarifi

Yoğurtlu Ekmek Tarifi

Merhabalar sevgili dostlar,

Bugün sizlere çok güzel bir Ekmek Tarifi hazırladım, yumuşacık iç dokusu, çıtır çıtır kabuğuna hayran kalacaksınız. Aman dikkat fazla yiyerek kilo almayın, ben bunu da söylemiş olayım :))

Evet efendim Buğday unu ve çavdar unu karışımı Yoğurtlu Ekmek yapacağız. Uzun aylardır ekmeğimi hep kendim yapıyorum ve dışarıdan kesinlikle ekmek almıyoruz. Özellikle ekşi mayalı yapıyorum ki 3-4 gün tazeliğini koruyor. Hafta da en az 2-3 kez ekmek pişirdiğim zamanlar oluyor.

Lütfen sizler de bu konuda daha hassas davranın ve ekmeğinizi evde yapın. Tadına alıştıktan sonra emin olun dışardan ekmek almak istemeyeceksiniz, çünkü lezzetli gelmeyecek. Tabi lezzeti dışında bunun bir de sağlık boyutu var. Katkısız, farklı un çeşitlerini karıştırarak çok güzel ekmekler hazırlayabilirsiniz.

Ben bu konu da elimden geldiğince sizlere yardımcı olmaya çalışacağım. Web siteme ücretsiz Abone olup, bana yorum kısmından sorularınızı ve isteklerinizi yazabilirsiniz. Aşağıya bir kaç tane Ekmek Tarifi ve Ekşi Maya Tarifi ekleyeceğim. Üzerlerine tıklayarak onların tariflerine de kolayca erişebilirsiniz.

Buğday Unundan Ekşi Maya YapımıÇavdar Ekşi Mayası TarifiTam Tahıllı Ekmek Tarifi & Sağlıklı EkmekEvde Somun Ekmek Nasıl Yapılır?

Yoğurtlu Ekmek Tarifi Buğday Unu Ve Çavdar Unu Karışımı

Yoğurtlu ekmek kolaylıkla hazırlayıp aynı gün pişirebileceğiniz nefis bir ekmek olacak. Yoğurt yerine Quark kullanabilirsiniz. Eğer Malt veya Ekmek Baharatı bulamaz veya kullanmak istemezseniz şart değil. Fakat kullandığınız zaman Malt ekmeğin kabuğunun daha çıtır olmasını ve mayaları kuvvetlendirip daha kabarık bir ekmek olmasını sağlar. Aynı şekilde Ekmek Baharatı ekmeği daha lezzetli yapar.

Eğer döküm tencereniz yoksa ekmeğinizi direk fırın tepsisine koyarak da pişirebilirsiniz. Tabii ki o zaman tepsiyi fırınla beraber 230°C  ısıtmalı ve ekmeği fırına verirken küçük bir kapta sıcak su koymalısınız fırının bir köşesine. 15 dakika sonra fırının kapağını açıp hem içinde ki buharı hem de sıcak su dolu kabı çıkarmalısınız. Ayrıca fırının derecesini de 200°C  düşürerek pişirmeye devam etmelisiniz. Tencere de nasıl pişireceğinizi aşağıya tarif kısmına yazacağım.

  • 500 gr çok amaçlı Buğday Unu
  • 500 gr Çavdar unu ((Tip 1150 numara))
  • 25 gr Ekşi Maya ((1,5 yemek kaşığı))
  • 10 gr Yaş Maya
  • 1 yemek kaşığı Bal, şeker veya pekmez
  • 75 ml Zeytinyağı ((3/4 çay bardağı))
  • 1 dolu yemek kaşığı Yoğurt veya Quark
  • 2 dolu tatlı kaşığı Tuz
  • 1 tatlı kaşığı Malt
  • 1 tatlı kaşığı Ekmek Baharatı
  • 500 ml Ilık Su
  1. Öncelikle yoğurma kabına ekşi mayayı, yaş mayayı, balı koyup karıştırın. Daha sonra zeytinyağını ve yoğurdu koyup tekrar karıştırın.

  2. Unu, malt ve ekmek baharatını ekleyip yoğurun. 5 dakika yoğurduktan sonra tuzu ekleyip 5 dakika daha yoğurmaya devam edin.

  3. Yumuşak fakat çok ele yapışmayan kıvam da bir hamur olmalı. Yağlanmış bir kaba alıp üzerini kapatıp bir havlu ile sarın. Fırını çalıştırmadan içine hamuru koyup 30 dakika bekletin.

  4. Hamuru fırından çıkarın. Tezgahın üzerine biraz zeytinyağı sürüp hamuru tezgaha boşaltın. Video da göreceğiniz gibi katlama işlemi uygulayın. Bunu her 30 dakika da bir en az iki sefer uygulayın.

  5. 3. kez katlama işlemini yaptıktan sonta hamura ister top şekli vererek yada uzun somun ekmek formu verin. Altı üste gelecek şekilde unlanmış mayalanma kabına veya bir fırın pişirme kağıdı üzerine koyup üzerini örtün.

  6. 30 dakika bu şekilde dinlensin. Bu arada fırını 250°C ye açıp tencereyi de kapağıyla birlikte fırına koyup en az 20 dakika ısıtın. Daha sonra ekmeği fırın pişirme kağıdı üzerine ters çevirip tencerenin içine yerleştirin.

  7. Kapağını kapatıp 20 dakika pişirin. Daha sonra fırının ısısını 200°C ye düşürüp 30 dakika pişirmeye devam edin. Süre sonunda tencerenin kapağını alıp ekmeği 5-10 dakika daha pişirip fırından alın.

  8. Altına vurup kontrol ettikten sonra tel ızgara üzerine çıkarıp soğuması için 1-2 saat bekletin. Daha sonra dilimleyip yiyebilirsiniz.

Afiyet olsun…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İncele! karışık makale .