Merhabalar sevgili dostlar,
Bugün sizlerle yöresel bir çorba olan Eskişehir’in ilçesi Sivrihisar’ın Yoğurt Tarhanası tarifini paylaşmak istiyorum. Çok lezzetli bir tarhana çorbasıdır, hele bir de kıymalı yaparsanız tadına doyum olmaz. Annem sağ olsun her yıl hazırlar. Benim annem de Sivrihisar’lıdır bu arada söylemiş olayım. İnşallah önümüzde ki yaz ben de Yoğurt Tarhanası yapımını sizlerle paylaşacağım. Daha önce sizlerle Tarhana Çorbası tarifi ve Maş Fasulyeli Tarhana Çorbası tarifi paylaşmıştım. Üzerlerine tıklayıp bu tariflerimi de izlemenizi tavsiye ederim.
Yoğurt Tarhanası
Yoğurt Tarhanası çok lezzetli bir çorbadır. 1 kilo süzme yoğurda 2 adet yumurta kırıyoruz. Bir yemek kaşığı tuz ekleyip karıştıralım. Yavaş yavaş un ekleyerek karıştıralım. Mayalı hamur kıvamına gelinceye kadar un ekleyip yoğuralım. Daha sonra temiz bir bez üzerine elimizi ıslatıp küçük parçalar olacak şekilde dökelim. Yanlız yoğurt tarhanası güneşe serilmiyor, oda ısısında kurutuluyor. Yaklaşık 3-4 gün içinde kuruyor. Daha sonra toplayıp bir bez torbaya koyup serin, güneş görmeyen bir dolapta saklıyoruz. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
200 ml su bardağı ölçüsü kullanılmıştır.
- 50 gr Kıyma
- 1 küçük kase Yoğurt Tarhanası
- 2 su bardağı Ilık su ((Tarhanayı ıslatmak için))
- 2 yemek kaşığı Sıvıyağ
- 1 çay kaşığı Tuz ((Tuz oranı tadına bakıldıktan sonra atılmalı çünkü tarhanayı hazırlarken de tuz kullanıldığı için çorbanız tuzlu olabilir.))
- 5-6 su bardağı Sıcak su
- 1 diş Sarımsak
Üzeri için;
- 2 yemek kaşığı Sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı Tereyağı
- 1 çay kaşığı Toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı Pul biber
-
Yumuşaması için ılık su ile mümkünse akşamdan veya 2 – 3 saat önce tarhanayı ıslatalım.
-
Kıymayı sıvıyağ da kavuralım, tarhanayı iyice ezip yavaş yavaş karıştırarak ekliyoruz.
-
Sarımsağı rendeleyip ekleyelim. Yavaş yavaş sıcak suyu da ekleyip bir taraftan da karıştırmaya devam edelim.
-
Kaynadıktan 5 – 10 dakika sonra ocaktan alalım. Üzerine yağları kızdırıp biberleri ekleyerek dökelim. Yanında kızarmış ekmekle servis yapalım.