Merhabalar sevgili dostlar,
Sizlere bu yazım da biraz Bahçe işlerinden bahsetmek istiyorum. Domates Tohumu Çimlendirme Nasıl Yapılır? Biber Tohumu Çimlendirme Nasıl Yapılır? bu konular da bilgiler vermek istedim. Öncelikle kısaca şunu söylemeliyim. Bundan 4 yıl önce bir hobi bahçesi aldık. Bu bahçe kesinlikle bizim için dinlenme, terapi, toprağa dokunarak deşarj olma ve en güzel bir başka tarafı da kendi meyve-sebzeni yetiştirme imkanı. Öyle büyük mutluluk ki anlatması güç, bahçesi olup yaşayanlar beni çok iyi anlar. 🙂
Sevgili dostlar, kendi sebzenizi yetiştirmek için illa ki bir bahçeye ihtiyacınız yok. İmkan varsa tabii ki en güzeli, imkan yoksa balkonda bile yetiştirebilirsiniz. Yukarı da videosunu gördüğünüz ilk tohum çimlendirme videomdu. Buraya Tıklayarak geçen yıl hazırladığım videoyu da izleyebilirsiniz.
Domates Biber Tohumu Çimlendirme
Öncelikle organik domates ve biber tohumları toplamalısınız, iyi bir ürün elde etmek için. Tohumlarını alacağınız Domates ve biber sunni gübreyle değil, doğal gübreyle yetişmiş olmalı. Böylece tohumunu alacağınız Domates ve biber de organik olacağından, alacağınız tohumlardan çok güzel ürün elde edebilirsiniz. Özellikle yaz mevsimin de doğal olarak yetişmiş olmalılar ve en olgun domates ve biberden almalısınız tohumları.
Aldığınız biber tohumlarını bir pencere kenarında kağıt havlu üzerine koyup kurutabilirsiniz. Domates tohumlarını da ister yıkayıp süzdükten sonra yine kağıt havluyla hafif kurulayıp, yine kağıt havlu üzerinde kurutabilirsiniz. Yada hiç yıkamadan direk kağıt havlu üzerine domates tohumlarının üst üste gelmemelerine dikkat ederek yayıp kurutabilirsiniz.
Daha sonra kurumuş tohumları kağıt havlusuna sarıp, bir torbada serin ve kuru bir dolapta uzun yıllar saklayabilirsiniz. Tohumların çimlendirme vakti hava şartlarına, iklime göre değişebilir. Ben Şubat ayında çimlendirmek için dikiyorum tohumları. Çünkü tohumların çıkıp, bahçeye dikilme zamanı gelene kadar Almanya hava şartlarında Mayıs ayının ilk haftasını beklemem gerekiyor.
Türkiye gibi sıcak iklime sahip ülkeler de Nisan ayında, Cemreler düşüp, toprağın ısısının en az 10-15 dereceye çıkmasıyla bahçeye dikim yapılabilir. Geçen yıl sevgili eşim sağ olsun beni kırmayıp hem bahçe için hem balkon için birer sera aldı, beraber monte ettik.
Bu yıl Allahın izniyle ben de Nisan ayında seranın içine dikmeyi düşünüyorum domates fidelerini. Youtube kanalımı takipte kalırsanız mutlaka videosunu paylaşırım, sizler de izlersiniz. 🙂
Diğer önemli bir konu tohumları dikeceğiniz toprak. İçinde perlit taneleri olan, zaten genelde yapı marketlerin bahçecilik bölümünde bulabileceğiniz özel toprak çeşitidir. Paketin üzerinde büyük ihtimal yazar tohum çimlendirmek için olduğu. En azından Almanya da böyle.
O kadar çok fotoğraf var ki bahçe de yetiştirdiğimiz sebzeler ve çiçekler üzerine, inanın hangisini paylaşacağımı bilemedim. Sizler için bir kaçını ekledim, umarım beğenirsiniz. Eğer sorularınız olursa bana yorum kısmından yazabilirsiniz çok mutlu olurum. Sevgiyle kalın…