Merhabalar sevgili dostlar,
Bugün harika bir Ekşi Mayalı Köy Ekmeği olan Fransız Ekmeği Tarifi soframda. Emin olun bu Fransız Ekmeğinin tadına doyamayacaksınız. İç dokusu kocaman kocaman gözeneklerle dolu, dışı çıtır çıtır. Tahıllı Buğday unu kullanılıyor hamurunda. Öncesinde Buğday Unundan Ekşi Maya Yapımı mayanızın olması gerekiyor. Eğer buzdolabınız da hazırlamış olduğunuz ekşi mayalarınız varsa Ekmek Yapımı o kadar kolay ve zevkli ki. Eğer ekşi mayanız yoksa hiç dert değil, sadece küçücük bir parça taze maya kullanarak da ekmek hamurunuzu hazırlayabilirsiniz.
Fransız Ekmeği Tarifi, Nasıl Yapılır?
Nefis bir ekmek gerçekten Fransız Ekmeği, tam bir köy ekmeği lezzetinde. Bir gün öncesinde bir ön mayalama işlemi yaparak Fransız ekmeğinin yapımına başlıyoruz. sadece 1 yemek kaşığı kadar ekşi maya yeterli geliyor ön mayalama için. Eğer hazır ekşi mayanız yoksa 1-2 gr kadar yaş maya da kullanabilirsiniz. Yada bolca ekşi mayanız varsa buzdolabınız da ön mayalama yapmadan direk bulunan ekşi mayanızı kullanarak hamuru hazırlayabilirsiniz. Ekmek yapımında en önemli noktalardan biri katlama yapmak ve ekmek hamurunu mümkün olduğunca uzun dinlendirmektir. Dinlenmiş ve katlama yapılmış ekmekle, yapılmamış olanı, kesince zaten hemen fark edersiniz.
1. Basamak Malzemeleri
- 80 gr Tahıllı Buğday unu ((1050 numara)(4 yemek kaşığı))
- 80 ml Ilık su ((37 derece olmalı))
- 20 gr Ekşi maya ((Veya 2 gr yaş maya))
2. Basamak Malzemeleri
- 80 gr Tahıllı buğday unu ((1050 numara))
- 80 ml Ilık su ((37 derece))
Ana hamur malzemeleri
- 340 gr Hazırlanmış olan ön maya
- 250 ml Ilık su
- 480 gr Tahıllı buğday unu ((250 ml su bardağıyla yaklaşık 3 bardak))
- 16 gr Deniz tuzu veya kaya tuzu ((2 Tatlı Kaşığı))
- 5 gr Taze maya
-
Öncelikle ön mayalama işlemini yapalım. 1. basamak malzemelerini bir kapta karıştırıp, üzerini kapatın. 25-27 derece sıcak bir ortamda 6 saat dinlenmeye bırakın.
-
Süre sonunda 2. basamak malzemelerini, 1. basamak da hazırladığımız ön mayaya ekleyip karıştırın. en az 9-10 saat yada gece sabaha kadar, yine oda ısısında dinlenmesi için bırakın.
-
Bu süreç sonucunda mayanın üzeri köpük köpük olacak ve ekşi kokacak. Artık ekmek hamurunu hazırlayıp yoğurabilirsiniz.
-
Hazırladığınız ön mayayı yoğurma kabına koyun. Taze maya ve ılık suyu ekleyip el çırpıcısı ile karıştırıp eritin.
-
Unu ve üzerine tuzu ekleyip 10-12 dakika yoğurun. Eğer makina da yoğuracaksanız ilk 2-3 dakika yavaş daha sonra biraz daha yüksek devirde 5-6 dakika karıştırın.
-
Daha sonra hamurun üzerini kapatık 2 saat oda ısısında dinlenmeye bırakın. Bu 2 saat içinde her 30 dakika da bir hamura video da göreceğiniz gibi katlama işlemi yapın.
-
Her katlamayı da 3 kez yapın. 2 saat sonunda 3. katlamayı yapıp unladığınız bir kaba hamuru koyun. Üzerini kapatıp oda ısısnda 30-45 dakika arası dinlendirin.
-
Eğer döküm tencere de veya toprak tencere de pişirecekseniz, tencereyi fırına koyup 250 derece de 20 dakika ısıtın. Hamuru bir fırın pişirme kağıdı üzerine, mayalanma kabından ters çevirerek alın.
-
Kağıdın kenarlarından tutarak tencerenin içine oturtun. Kapağını kapatıp fırına sürün. 10 dakika 250 derecede pişirmeye devam edin. Daha sonra 30 dakika 220 derece de, daha sonra 10-15 dakika kadar 200 derece de tencerenin kapağını alın.
-
Daha sonra tencereyi fırından çıkarıp ekmeğin altına video da göreceğiniz gibi vurun. Tak tak tak diye tok bir ses çıkıyorsa ekmeğiniz pişmiştir. Ekmeği bir tel mazgalın üzerine alıp soğumaya bırakın.
-
Bir saat sonra dilimleyip yiyebilirsiniz. Eğer döküm veya toprak tencereniz yoksa bir tepside veya kek kalıbında da pişirebilirsiniz. Hamur yumuşak olduğundan yayılma yaptığından mutlaka bir kalıp veya tepsi gerekli.
-
26×26 yuvarlak tepsi veya kek kalıbı olabilir. Yanlız tencereden farkı fırının içine ayrıca sıcak su dolu küçük bir kap koymalısınız. Fırın derecesi ise 220 de ısıtılıp ilk 20 dakika bu şekilde pişirin.
-
Daha sonra sıcak su dolu kabı çıkarın fırının kapağını da 30 sn kadar açık bırakıp içinde ki buharın çıkmasını sağlayın. Fırının derecesini 200 dereceye düşürüp kalan 40 dakika pişirmeye devam edin.
-
Fırın dereceleri Ankastre fırınlar için geçerlidir ve her fırın farklılık gösterir. Lütfen ekmeğinizi pişirirken fırından gözünüzü ayırmayın. Gerekirse dereceyi düşürün.