Ev Yapımı Taze Mayayla Ekmek Tarifi

Ev Yapımı Taze Mayayla Ekmek Tarifi
Ev Yapımı Taze Mayayla Ekmek Tarifi

Ev Yapımı Taze Mayayla Ekmek Tarifi

Merhabalar sevgili dostlar,

Bugün size harika bir Ekmek Tarifi hazırladım. Hem de kendi hazırladığım Taze Maya ile. Ev Yapımı Taze Maya Tarifi  tıklayarak tarifine ulaşabilirsiniz. Sadece tek bir mayayla tam 18 adet maya hazırlayabilirsiniz. Maya bulma sıkıntısı yaşamazsınız, her zaman buzlukta maya hazır olur. Youtube kanalım da izleyenlerden aldığım en çok soru ”Bu maya satın aldığımız taze veya kuru mayalar kadar güzel kabartıyor mu?” idi. Bu ekmek bu sorunun cevabı. Gördüğünüz gibi mükemmel oluyor. Çok yakında hazırladığım taze mayayla poğaça yapıp sizlerle paylaşacağım. Sonucun ne kadar güzel olduğunu göreceksiniz. Tüm hamur işlerinde güvenle kullanabilirsiniz.

Ev Yapımı Taze Mayayla Ekmek Tarifi

Çok kolay bir Ekmek hazırlayacağız. Evde kendi hazırladığım taze mayanın 25 gr kadarını ayırıp kalan mayayı kalıba paylaştırıp tam 18 adet maya hazırlamıştım. Buzlukta dondurduktan sonra bir buzdolabı poşetine koydum buzlukta duruyorlar.

Her neyse, 🙂 ayırdığım mayaya biraz da sıvı maya ekleyip güzel bir ekmek hamuru yoğurdum 1-2 saat dinlendirip, daha sonra tezgahta 2 kez katlama yaptım. Daha sonra son mayalanma aşaması için maya kabına koydum. 1 saat daha dinlendirdikten sonra fırınla beraber ısıttığım döküm tencere de pişirdim. Kapağı açtığım zaman ki görüntü harikaydı ve mis gibi kokan çıtır çıtır bir ekmek olmuştu. 

Size tavsiyem bir an önce bu güzel taze mayayı hazırlayıp, ardından böyle güzel ekmekler ve hamur işleri yapmanız. Kızıl buğday unuyla yaptığım ekmeğin 1 dilimi 68 kaloridir. 

Ön Maya Malzemeleri

250 ml su bardağı ölçü kullanılmıştır.

  • 210 ml Sıvı Maya veya 20 gr taze maya
  • 200 gr Çok amaçlı un
  • 20 gr Şeker veya bal

Ana Hamur Malzemeleri

  • 250 ml Ilık su
  • 20 gr Taze maya ((Kendi hazırladığımız))
  • 2 yemek kaşığı Süzme yoğurt
  • 450 gr (Yaklaşık 3 su bardağı) Çok amaçlı un ((Ben 630 numara çok amaçlı kızıl buğday unu kullandım))
  • 2 yemek kaşığı Zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı Tuz
  1. Oda ısısnda ki sıvı mayayı bir kaba koyup, şekeri ve unu ekleyip karıştırın. Üzerini kapatıp oda ısısında 2 saat kadar bekletin.

  2. Daha sonra taze mayayı ılık suda eritip ön mayaya ekleyin. Unu, zeytinyağını, yoğurdu ekleyip 5 dakika kadar yoğurun.

  3. Tuzu ekleyip 5 dakika daha yoğurun. Daha sonra üzerini sarıp 1-2 saat dinlendirin. Tezgaha un serpip, kabarmış olan hamuru tezgaha boşaltın. 2 kez katlama yapın, hamura yuvarlak form verin.

  4. Hamuru tekrar mayalanması için un serpilmiş kaba koyup üzerini örtün. Yaklaşık 1 saat daha dinlendirin. Bu sırada fırını 250 °C alt-/üst ayara ayarlayıp tencereyle beraber 15 dakika ısıtın.

  5. Ekmek hamurunu fırın pişirme kağıdı üzerine ters çevirip, kağıdın kenarlarından tutarak tencerenin içine bırakın. Tencerenin kapağını kapatıp ekmeği pişmeye bırakın.

  6. 20 dakika sonra fırını 200-220 °C düşürüp yaklaşık 35-40 dakika daha pişirmeye devam edin. Son 5 dakika tencerenin kapağını açıp pişirmeye devam edebilirsiniz. Ekmeğin altına vurduğunuz da tak tak tak ses geliyorsa fırından alın.

  7. Eğer üzeri açık bir kalıpta veya tepsi de pişirirseniz onları da fırınla 250 °C de beraber ısıtmalısınız. Ayrıca fırının bir köşesine sıcak su dolu bir kap koyun.

  8. Ekmeği sıcak tepsiye koyup fırına verin. Fırını 15 dakika sonra 220 °C ye düşürüp su dolu kabı çıkarıp fırının kapağını da sonuna kadar açık bırakıp 10-15 saniye açık bırakın ki, içindeki buhar boşalsın. Daha sonra 200 °C ye düşürüp yaklaşık 40 dakika daha pişirin.

  9. 20 dakika 220 °C de pişirdikten sonra fırını 200 °C ye düşürüp 20-25 dakika kadar daha pişirip ekmeği kontrol edip fırından çıkarın.

Afiyet olsun.

Eğer Ekmeği sadece kendi yaptığınız taze mayayla hazırlarsanız ön mayalama işlemi yapmanıza gerek yoktur. Mayayı verilen miktar suda eritip diğer malzemeleri ekleyip hazırlayabilirsiniz. Sorularınız olursa cevap vermekten mutluluk duyarım. Sevgilerimle…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İncele! karışık makale .