Pizza Hamurundan Kıymalı Pide Ve Ekmek

Pizza hamurundan somun ekmek tarifi
Pizza hamurundan somun ekmek tarifi

Pizza Hamurundan Somun Ekmek Tarifi

Merhabalar sevgili dostlar,

Sizlerle bugün harika iki hamur işi tarif birden paylaşacağım. Çünkü iki tarifim de aynı hamurdan. Pizza hamurundan iki farklı tarif hazırladım. Birincisi Kıymalı Pide , diğeri Ekmek olacak. Hazırladığım Kıymalı Pide ve Ekmek o kadar güzel oldular ki, sizler de mutlaka denemelisiniz.

Hafta sonu Pizza yapmak için Pizza hamuru hazırlamıştım. Çocuklar gelip pizza yerine kıymalı pide isteyince ”Tamam sorun değil” dedim. Hemen güzel bir kıymalı iç harç hazırladım. 6-7 tane Kıymalı Pide yaptım. Hamur artınca buzluğa koymak istemedim, çünkü her zaman ki gibi yine doluydu. 🙂

Hemen kalan hamura Ekmek formu verip yarım saat dinlendirdikten sonra sürdüm fırına. O kadar güzel bir Ekmek oldu ki, size anlatamam. Videoyu izlediğiniz de siz de şahit olacaksınız.

Pizza Hamurundan Kıymalı Pide Ve Ekmek Tarifi

Daha önce sizlerle Hakiki pizza hamuru nasıl yapılır? tarifi paylaşmıştım ve çok büyük ilgi gördü. Bunun için bir kez daha teşekkürü borç bilirim. Deneyen yüz binlerce izleyen çok memnun kaldıklarını belirttiler. Aslında bu beğeni benim için bir tesadüf ve sürpriz değildi. Çünkü ben bu işi yıllarca yaptım ve Pizza'mı yiyen müşterilerim tarafından da çok sevilirdi.

Bu işe ilk başladığım yıllar da çalıştığım Pizza Restoranına bir İtalyan Pizza ustası gelmişti. Onun bu bir nevi gizli tarifini öğrenmek çok istedim ki, bir gün kısmet oldu ve o hamuru hazırlarken gördüm. O günden sonra ondan nasıl öğrendiysem öyle yaptım hamuru ve hiç pişman olmadım. Bunu sizlerle paylaşmaktan dolayı da çok mutluyum. Gerçekten güzel bir pizza yemek o kadar zor ki, özellikle Türkiye'de ki şu malum Pizza zinciri markalarda. Tabi izleyenlerden duyduğuma göre bazı büyük şehirler de kendi restoranında güzel pizza yapan ustalarımız da varmış. tabii ki çok mutlu oldum.

Bugün ki Kıymalı pide ve ekmek tarifimi de yukarıda da belirttiğim gibi bu pizza hamurundan hazırladım. Kıymalı iç malzemeyi damak tadınıza göre veya yöresel alışkanlıklarınız doğrultusunda çeşitli malzemeler ekleyebilir veya çıkarabilirsiniz. Ben aşağıda göreceğiniz malzemelerle yaptım kıymalı pideleri ve çok da lezzetli oluyor.

Ekmek için, hamur hazır olduktan sonra çok fazla bir şey söylemeye gerek yok aslında. Hamura ilk mayalanma'dan sonra 4-5 katlama uyguladığım için hem pideler, hem de ekmek harika oldular.

Bu sefer hazırladığım pizza hamurunun tek farkı, daha önce hazırlayıp sizlerle de paylaştığım EV YAPIMI TAZE MAYA ile ve çok az da satın aldığım taze maya ekleyerek hazırladım.

Maalesef Korona Virüsü yeni yeni yayılmaya başladığı günler de devletler önlem alarak dışarı çıkma kısıtlamaları koydular. Bu sebeple bir çok gıda maddesi gibi özellikle maya bulmak da çok zordu veya imkansızdı. Bu dönem de sizlere bu konu da nasıl yardımcı olabilirim düşüncesinden sonra böyle bir nevi maya çoğaltma videosunu sizlerle paylaşmıştım. Bir çok kişinin denemesi sonucu olumlu geri dönüşler aldım.

Şimdi ''Sevgi hanım biz de ev yapımı taze maya yok, normal mayalardan ne kadar kullanabiliriz'' diyebilirsiniz. Hemen söyleyeyim 🙂 Eğer ki '' benim hamurum hemen mayalansın bekleyemem'' derseniz, 1 kilo una 1/2 adet taze maya veya 11 gr kuru maya kullanabilirsiniz. Yok '' Vaktim var, ben hamuru dinlendirmek de isterim'' derseniz, sadece 1/4 taze maya veya 5-6 gr kuru maya yeterlidir.

Tabi ki o zaman hamuru yoğurup 40-45 dakika mayalandıktan sonra hamuru tekrar karıştırıp gazını alın ve üzerini kapatıp buzdolabına kaldırın. Ertesi güne kadar dinlensin. Eğer buzdolabında da fazla kabarır taşma eğilimi gösterirse hamuru karıştırıp tekrar kapağını kapatın.

1 adet orta boy kıymalı pide 628 kcal dir. 1 dilim somun ekmek 71 kcal dir.

Hamur Malzemeleri

  • 1 kilo Un ((29 dolu yemek kaşığı) ( 2 yemek kaşığı ön mayalama için kullanılacak))
  • 1/2 adet Taze maya ((ben 4 adet ev yapımı taze maya ve 10 gr yani çeyrek taze maya kullandım))
  • 1 adet Yumurta
  • 3-4 yemek kaşığı Zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı Tuz ((Kaya tuzu, deniz tuzu veya himalaya tuzu kullanmanızı tavsiye ederim. Ben himalaya tuzu ve deniz tuzu karışımı kullandım))
  • 600-650 mililitre Ilık su

Kıymalı iç malzemeleri

  • 250 gram Kıyma
  • 1 adet büyük boy Soğan
  • 2-3 adet Sivri biber
  • 1 adet Kırmızı biber
  • 2 adet Domates
  • 6-7 dal Maydanoz
  • 1/2 çay bardağı Çiçek yağı ((60 mililitre))
  • Tuz, Karabiber, Kırmızı Toz Biber, Pul Biber
  1. Mayaları bir kase de 1 bardak ılık su ile eritip, içine 2 yemek kaşığı un koyup, pürüzsüz oluncaya kadar karıştırın. Kasenin üzerini kapatıp 15 dakika bekleterek bir ön mayalama gerçekleştirin.

  2. Ön mayayı, Zeytinyağını, yumurtayı, suyun büyük kısmını yoğurma kabına koyun, unu ekleyin, tuzu az miktar suda eriterek ekleyin. Hamuru yoğurmaya başlayın. Eğer gerek görürseniz kalan 50 milimetre suyu da ekleyin.

  3. Hamuru zeytinyağı ile hafif yağladığınız bir mayalanma kabına aktarıp, mayalanması için üstünü kapatın. 40 dakika sonra, video da göreceğiniz gibi hamura 4-5 kez katlama işlemi uygulayın.

  4. Hamurun üstünü tekrar kapatıp 30 dakika daha dinlendirin. Hamur kabarınca ikiye bölün. Hamurun yarısını kıymalı pide için mandalina büyüklüğün de bölerek bezeler yapın. (hamuru 6 eşit bezeye bölmeniz de yeterlidir.) Üzerini nemli bezle örtün.

  5. Kalan hamura video da göründüğü gibi katlama yaparak ekmek formu verip, fırın tepsisine koyup, üzeri örtülü olarak fırın ısınıncaya kadar dinlendirin.

  6. Hamur mayalanırken kıymalı pide malzemelerini soyup yıkayıp küçük küp şeklinde doğrayın yada mutfak robotundan geçirin. Baharatları ve yağı ekleyip karıştırın. Kıyma biraz yağlı olursa çiçek yağı eklemenize gerek yok.

  7. Fırını 250° dereceye açıp ısıtın. Varsa fırın taşını da bu süre de fırınla beraber ısıtın. Ekmeği fırın taşının üzerine yerleştirdikten sonra sıcak su dolu bir kabı da bir köşeye koyup fırının kapağını kapatın.

  8. 10 dakika bu şekilde pişirdikten sonra fırının kapağını komple açıp hem buharın çıkmasını sağlayın, hem de su dolu kabı çıkarıp, tekrar fırının kapağını kapatın. Fırını 220° dereceye düşürüp ekmeğin dış yüzeyi güzelce kızarıncaya kadar pişirin.

  9. Ekmek en az 20-25 dakika daha pişmelidir, eğer ısı fazla gelirse 200° dereceye de düşürebilirsiniz.

  10. Ekmek piştikten sonra henüz fırında iken üzerine bir sprey şişesine su doldurun ve ekmeğin üzerine çok ıslatmadan 3-4 fiske su püskürtün. Ekmeği fırından alıp bir telin üzerine çıkarıp soğuyuncaya kadar bekletin. Daha sonra dilimleyip yiyebilirsiniz.

  11. Ekmek pişmeye yakın pide için hazırladığınız bezeleri uzun oval şekilde merdane ile açıp, ortasına 1-2 yemek kaşığı iç harcı koyup hamurun kenarlarını içe doğru kıvırıp, uç kısımlarını yapıştırıp, yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine, aralıklı olarak 3 tane pideyi dizin.

  12. Ekmek fırından çıkınca hazırladığınız pide tepsisini, tepsiyle veya yağlı kağıtla fırın taşının üzerine koyup 230 derece de üzeri kızarıncaya kadar ortalama 15 dakika pişirin. Diğer kalan hamur bezelerini de aynı şekilde hazırlayıp pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun… Sevgiyle kalın.

Hakiki Pizza Hamuru Nasıl Yapılır? İtalyan Pizzası Nasıl Yapılır, Hamuru Nasıl Olmalıdır?

Hakiki Pizza Hamuru Nasıl Yapılır?

Hakiki Pizza Hamuru Nasıl Yapılır?

Hakiki Pizza Hamuru Nasıl Yapılır?

Hakiki Pizza Hamuru Nasıl Yapılır? İtalyan Pizzası Nasıl Yapılır, Hamuru Nasıl Olmalıdır?

Hakiki Pizza Hamuru Nasıl Yapılır?

Hakiki Pizza Hamuru Nasıl Yapılır? İtalyan Pizzası Nasıl Yapılır, Hamuru Nasıl Olmalıdır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İncele! karışık makale .