Göce Dolması (Kelem Sarması)

Göce Dolması
Göce Dolması

GÖCE DOLMASI

Merhabalar sevgili dostlar,

Göce Dolması Eskişehir yöresine ait nefis bir Lahana Sarması tarifidir. Göce ile hazırlanmış iç harcı sebebiyle bu ismi almıştır. Kabuğu soyulup, kırılmış olan buğdaya Göce denir. Tarhana yapımında, dolma ve sarma içlerini hazırlarken, çorba ve pilav gibi pek çok yemek yapımında kullanılıyor. Anneciğim pek güzel yapar Göce Dolmasını, iç harcına kıyma koymadığı zamanlar da bazen küçük küçük doğradığı sucuk parçaları koyar. Öyle bir lezzetli olur ki tarifi imkansız. Hani anne yemekleri vardır ya, benim için Göce Dolması onlardan biri. Kendim de gayet güzel yapmama rağmen her Türkiye’ ye gittiğim de annecimden isterim. Sağ olsun her zaman yapar.

Göce Dolması (Kelem Sarması)

İç harcında göce kullanıldığından dolayı, Göce Dolması diye adlandırılmıştır. Göce Dolmasını isterseniz kıyma koymadan zeytinyağlı olarak da hazırlayabilirsiniz. Hatta kıyma koymadığınız zaman bir parça sucuğu küçük parçalara doğrayıp, iç harcını hazırlarsanız çok nefis olur.

1 porsiyon 200 gr Göce Dolması 264 kalori. 1 adet göce dolması 66 kaloridir.

  • 1 adet orta boy Lahana
  • 3 adet küçük boy Soğan
  • 2 diş Sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı Biber Salçası
  • 2,5 tatlı kaşığı Domates Salçası
  • 1 su bardağı Göce ((250 ml su bardağı ile ölçtüm))
  • 3 su bardağı Kemik Suyu ((600 ml))
  • 4-5 çay kaşığı Tuz
  • 1 çay kaşığı Karabiber, kekik, reyhan kurusu, pul biber
  • 1,5 çay kaşığı Kırmızı Toz Biber
  • ½ çay kaşığı Kimyon
  • ½ çay bardağı Sıvıyağ veya zeytinyağı
  • 150-200 gr Dana kıyma
  1. Lahananın baş kısmının 4 tarafını, lahananın içine doğru kesip çıkarın. Üst kısımda ki kötü yapraklarını alıp yıkayın. Geniş bir tencereye su doldurup kaynaması için ocağa koyun.

  2. Kaynamış olan suyu lahanayı baş kısmı alta gelecek şekilde koyup, 1,5-2 çay kaşığı tuz ekleyip, tencerenin kapağını kapatın. 1-2 dakika bekledikten sonra yaprakları maşa yardımıyla tek tek alın.

  3. Yumuşamış olan lahana yaprakları çok kolay çıkacaklar. Eğer çıkmıyorsa zorlamayın, 1-2 dakika daha tencerenin kapağını kapatıp haşlamaya bırakın. Tencerenin kapağını açıp üstteki yumuşamış olan yaprakları tekrar alın. Bu şekilde tüm lahana yaprakları yumuşayıncaya kadar her 2 dakika da bir alarak tamamını haşlayın.

  4. Lahana yapraklarını bir süzgece çıkarın fazla suyu süzülsün. Soğumaya bırakın. Soğanları ve sarımsakları küçük küp şeklinde doğrayın.

  5. Bir tavayı ocağa koyun, yağı da ekleyip ısıtın. Doğradığınız soğanları ve sarımsakları ekleyip biraz kızarıncaya kadar kavurun. Bir tatlı kaşığı biber salçasını ve 1 tatlı kaşığı domates salçası ekleyip 1 dakika kavurun.

  6. Göceyi ve 1,5 su bardağı sıcak suyu ve baharatları ekleyip tavanın kapağını kapatın. Ocağı kısıp suyunu çekinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Ilıyınca kıymayı ekleyip karıştırın.

  7. Lahana yapraklarını ortalama 3-4 cm genişlikte uzun parçalara kesin. Ortasından çıkan sert kısımları tencerenin tabanına serin. Her bir lahana yaprak parçasının bir ucuna hazırladığınız iç harcından 1 tatlı kaşığı kadar koyup muska şeklinde sarın.

  8. Tüm sarmaları tencereye dizin. Bir kase de 1 tatlı kaşığı domates salçasını 1/2 su bardağı su ve 1-2 çay kaşığı tuz ekleyerek karıştırıp sarmaların üzerine dökün. ½ çay bardağı kadar zeytinyağı ve 1 bardak et suyu döküp sarmaların üzerini bir tabakla kapatın.

  9. Tabak kapatma sebebi hem sarmaların pişerken dağılmaması için, hem de üstte kalanlarında alttakilerle eşit süre de pişmesi için. Tencereyi ocağa koyup kaynayıncaya kadar yüksek ısı da, daha sonra kısık ısı da 40 dakika pişirin.

  10. Kenardaki sarmalardan bir tanesini alın, pişip pişmediğini kontrol edin. Göce yumuşamışsa pişmiş demektir. biraz dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun…

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İncele! karışık makale .