Arpa Şehriyeli Pirinç Pilavı

Merhabalar sevgili dostlar;

Bugün sizlerle nefis bir Pirinç Pilavı tarifi paylaşmak istiyorum. Şöyle tane tane pirinç pilavına kim hayır diyebilir ki. Arpa şehriyeli tam ölçülü pirinç pilavı nasıl yapılır? Bir çok kişi bu sorunun cevabını arıyor, etrafımda da pilav konusunda en çok duyduğum yakınmalar bu yönde       ” Pilavım şöyle istediğim gibi tane tane olmuyor.” diyenler yaşı kaç olursa olsun hiç az değil. Övünmek gibi olmasın ama, bakmayın sizlere ölçü vererek yaptığıma, ben yıllardır ölçmeden yaparım ve hiç tutmadığı olmamıştır. Mecburen sizlere tam bir ölçü vermek için bu kez ölçü kullandım. Buyurun hep beraber tane tane pirinç pilavı nasıl yapılırmış, püf noktaları nelermiş şöyle bir bakalım.

Arpa Şehriyeli Pirinç Pilavı

Güzel bir pirinç pilavı için ben baldo pirinci kullanıyorum, hiç yüzümü kara çıkarmadı bu güne kadar. Öyle çok tuzlu suya falanda ıslatmam, sadece pirinci zedelememeye özen göstererek çok iyi bir şekilde yıkarım. Pirinci ılık akan suda bolca su ile yıkayalım hiç beyaz su çıkmayıncaya kadar. Artık suyun kendi rengini görene kadar. 5-10 dakika üzerini örtecek kadar çok ılık bir su doldurup beklettikten sonra da yıkayabilirsiniz, daha iyi çıkar nişastası. Bir süzgece koyup tamamen suyunu süzdürelim. Diğer önemli bir husus şehriyeyi tereyağında kavurmak yerine önce az bir sıvı yağda kavuralım. Şehriyeler kavrulduktan sonra tereyağını ekleyin. Böylelikle tereyağının yanmasını ve pilavınızın rengini karartmasını engellersiniz. Pirinci sadece 1-2 dakika hafif dış yüzeyleri şeffaflaşana kadar kavurmamız yeterlidir. Mutlaka pilavınız piştikten sonra dinlendirin lütfen. Ayrıca pilavı karıştırırken hassas davranıp kırılmamalarına dikkat edelim.

  • 2 su bardağı (200 ml'lik bardak) Baldo pirinci
  • 1/2 su bardağı Arpa şehriye
  • 4 su bardağı Tavuk suyu
  • 1,5 çay kaşığı Tuz
  • 2 yemek kaşığı Sıvıyağ
  • 50 gr Tereyağ
  1. Pirincimizi yukarıda anlattığım şekilde yıkayıp süzüp hazırlayalım. Tavuk suyumuzu eğer buzluktaysa çıkarıp bir tencerede ısıtalım.

  2. Pilav tavamıza sıvıyağı koyup ısıtalım, şehriyeyi ekleyip pembeleşene kadar kavuralım. Tereyağını bu aşama ekleyip eritelim.

  3. Hiç bekletmeden pirinci ekleyip 1-2 dakika kavuralım. Hafif dış yüzeyleri şeffaflaşınca tavuk suyunu süzerek ekleyelim.

  4. Yeteri kadar çıkmazsa üzerini sıcak su ile tamamlayalım. Suyumuzun 3 bardağı pirinç için yani 1 ölçü pirince 1,5 ölçü su = 3 ölçü. 4. bardak ise 1/2 bardak şehriye için, yani 1/2 ölçü şehriyeye 1 ölçü su. 1’e 2 de diyebiliriz.

  5. Tavuk suyumuz tuzlu ise sadece 1-1,5 çay kaşığı tuz yeterli gelecektir. Yoksa 2,5 çay kaşığı yeter. En garantilisi tavuk suyunu pilavınıza ekledikten sonra bir kontrol yapın az gelirse ona göre tuz ekleyin.

  6. Pilavımıza tuzunu da ekleyip altını tamamen kısalım, kapağını kapatıp suyunu çekinceye kadar pişmeye bırakalım. Ocağınızın en küçük gözünü seçmeniz, en doğru karardır pilavınızı pişirmek için.

  7. Cam kapaklı bir tencere suyunu çekip çekmediğini görebilmeniz açısından daha garantili olacaktır. Suyunu ekledikten 10 dakika sonra bir kez karıştıralım ki pirinçlerin hepsi eşit pişsin.

  8. Yaklaşık 20-25 dakika da suyunu çekmiş olacaktır, ocağı kapatalım.Tekrar dikkatli bir şekilde karıştırıp üzerine mutfak havlusu veya temiz bir bez kapatalım ve tencerenin kapağını da kapatıp 10 dakika dinlendirelim.

  9. Bu şekilde pilavınız demlenecek ve tane tane olacaktır. Daha sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyetler olsun, sofralarınızın bereketi bol olsun. Sevgiyle kalın.

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    İncele! karışık makale .