Işkın, Uçkun Otu Tartı Bezeli

Merhabalar sevgili dostlar;

Sizlere bugün yine çok farklı ve nefis bir tarifim var. Her yörede veya yetiştiği ülkeler de farklı isimlerle anılan bir bitki çeşiti bugün ki pastamızın ana maddesi. Türkiye de Işkın otu diye bilen de varö Uçkun otu olarak bilen de. Kimi yöreler de Ravent diye de biliniyor. Fakat şu bir gerçek ki şeker hastalarının ilacı diyebileceğimiz çok değerli bir bitki. Aslında her ne kadar ot diye adlandırılsa da aslında yaprakları yenmiyor sadece sapları ve bildigim kadarıyla kökleri yenilebiliyor. Hafif ekşi olması sebebiyle farklı alanlar da kullanılarak farklı yemekler, kekler, tartlar veya pastalar yapılabiliyor. Almanya da da bolca yetişen bu bitki şu anda tam mevsimi olması sebebiyle marketler de bolca bulunabiliyor. Almanca adı Rhabarber’ dir. Pastalarda, turtalarda mevsimi geldiğinde mutlaka kullanılır. Bende geçen yıl hazırlayıp videosunu youtube kanalım da paylaştığım bu güzel pastayı şimdi de sizlerle paylaşmak istedim. Aslına bakarsanız tart fakat neredeyse bir pasta gibi oluyor.

Işkın, Uçkun Otu Tartı Bezeli

Işkın bitkisi sapları biraz mayhoş bir tada sahiptir, ayrıca ne yalan söyleyeyim yemeğini hiç denemedim fakat pasta, tart veya kekler de kullanacaksanız dış kabuklarını soymanız gerekiyor. Ancak soyduktan sonra kullanılabiliniyor. Az şeker ve tarçın ile karıştırılıp kullanıldığında çok daha lezzetli oluyor. Ben tart olarak hazırladım bu tarifim de, ayrıca üzerine yumurta akından beze hazırlayım bir krema sıkma torbası ile sıktım, o üzerinde ki bezenin piştikten sonra ki lezzetini, tarta neler kattığını anlatamam mutlaka denemeniz gereken tariflerden gerçekten. 

  • 230 gr Un
  • 100 gr Margarin
  • 75 gr Toz şeker
  • 2 çay kaşığı Kabartma tozu
  • 1 paket Vanilyalı Puding
  • 300 ml Süt
  • 1 kilo Ravent soyulduktan sonra kullanılacak miktar 500 gr dır.
  • 3 yemek kaşığı Toz şeker Ravente karıştırmak için.
  • 100 gr Pudra şekeri
  • 3 tane Yumurta
  1. Öncelikle Raventlerin dış kabuklarını soyalım. Küçük küçük doğrayalım. Üzerine şekeri ekleyip bir kenarda bekletelim.

  2. Diğer taraftan yumurtaların akını ve sarısını ayıralım. Sarılarına margarini, şekeri ve kabartma tozunu ekleyip krema kıvamına gelene kadar çırpalım.

  3. Yavaş yavaş unu ekleyelim ve elimizle karıştırıp yoğuralım. Yumuşak fakat ele yapışmayan bir hamur elde etmeliyiz. Bir streç folyoya sarıp buzdolabında 30 dakika kadar dinlendirelim.

  4. Bir küçük sos tenceresinde puding ve sütü karıştırıp orta ateşte koyulaşana kadar pişirelim. Lütfen sakın puding paketinin üzerinde ki yazan süt miktarını değil, size verdiğim ölçüde ki süt miktarını kullanın.

  5. Bir kenara alıp soğuması için bekletelim. Bir kelepçeli pasta kalıbının tabanına fırın pişirme kağıdı sıkıştıralım. 24-26 cm lik kalıp olabilir.

  6. Hamurumuzu sardığımız streçin üzerinde elimizle bastırarak yuvarlak bir form verip inceltelim ve kalıbımıza ters çevirerek koyalım.

  7. Eşit ve düzgün bir şekilde her tarafını düzeltelim. 2-3 cm kadar kalıbın kenarlarına da hamuru çıkıp düzeltelim. Bu aşama da bir bardağın tabanından da faydalanabilirsiniz.

  8. Raventiniz sulanmış olacaktır şeker eklediğimiz için, suyunu süzüp pudige ekleyip karıştıralım.

  9. Tart hamurumuzun üzerine eşit miktarda yayalım. 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında ilk etapta 20 dakika pişirelim. O arada biz bezemizi hazırlayalım.

  10. Beze için, yumurta aklarına yavaş yavaş pudra şekeri ekleyip bir yandan da mikser ile çırpalım. 3 dakika çırptığınız da zaten katılaşmış olacak ve kabınızı ters çevirseniz dahi düşmeyecektir.

  11. İster bir krema sıkma torbası ile, isterseniz tartın üzerine düzgün bir şekilde yayarak kullanabilirsiniz. Bir poşetin köşesini küçük kesip poşet ile bile sıkabilirsiniz isterseniz.

  12. 20 dakika sonunda tartımızı fırından alıp üzerine bezeyi sıkalım veya yayalım. Tekrar fırına sürüp 25 dakika daha pişirelim.

  13. Bezelerin üzerleri hafif kızarmaya başlayınca fırını kapatalım. Kapağını açıp 15 dakika daha fırında beklettikten sonra alalım. Soğuduktan sonra dilimleyip servis yapalım.

Bezelerin üzerleri çıtır, içi kar gibi bembeyaz ve köpük gibi yumuşak olmalı. Pişmedi sanıp daha fazla fırında tutmayın lütfen. Afiyetler olsun, sofralarınızın bereketi bol olsun. Sevgiyle kalın.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İncele! karışık makale .