Sauerkraut & Alman Usulü Lahana Turşusu

Merhabalar sevgili dostlar,

Bugün sizlerle çok özel bir ürün paylaşmak istiyorum. Bu hafta sizlerle bir çok turşu tarifi paylaştım. Sauerkraut da  Almanların ve Avusturyalıların neredeyse sofralarında olmazsa olmaz Turşusudur. Yemeğin cinsine göre soğuk Garnitür veya ısıtarak sıcak garnitür olarak servis yapılır. Salatalarda kullanılır. Ekşi Lahana diye de Türkçe çevirisini yapabilirim sizlere. Muhteşem bir probiyotik olup bağırsak dostu, B12 vitamini yönünden zengin, sayısız faydaları olan fermente edilmiş bir sebzedir.

Sauerkraut & Alman Usulü Lahana Turşusu

Sauerkraut tuzla ovulup bekletilmesiyle  kendi kendine fermente olan, bu süreçte sirke gibi Fermantasyonu hızlandırıcı bir madde olmadığından havayla teması sayesinde faydalı bakteriler oluşmaktadır. Yapımında özellikle önemli olan nokta hijyendir. Eğer hijyenik çalışılmazsa o faydalı bakterileri üretmek yerine zararlı bakterilerin üremesine yardımcı olabiliriz ki tabii  bunu istemeyiz. bağırsak florasını düzenlemesinden tutun da kanserle savaşta çok önemli bir besin maddesidir. Kullanacağınız kavanozlarınızı ve kapaklarınızı mutlaka sıcak suda kaynatıp sterilize edin. Ayrıca doğrama tahtanızı, bıçağınızı ve kasenizi başlamadan önce sirke ile temizleyin lütfen.

  • 1 tane küçük boy Beyaz Lahana
  • 1 yemek kaşığı tepeleme Kaya tuzu veya deniz tuzu
  • Defne yaprağı, kimyon tohumu, tane karabiber ve bayır turbu.
  1. Lahananın dış kat bir kabuğunu alıp temizce yıkayalım. Bu kabuğu daha sonra üzerinde kullanacağız.

  2. Lahanayı dörde bölüp tepe kısmını aldıktan sonra ince ince dilimleyelim. Genişçe bir kaba alıp üzerine tuzu ekleyip suyu çıkıp yumuşayana kadar ovalım.

  3. Sterilize ettiğimiz kavanoza veya kavanozlara dolduralım. Bu sırada bir tahta tokmakla üzerine bastırarak sıkıştıralım.

  4. Lahanalar tamamen sımsıkı olup suyu üzerlerini örtmeli. Daha sonra üzerini bir streç film ile veya temiz bir tülbent ile örtüp karanlık ve serin bir ortamda 5-6 gün bekletip fermente olmasını bekleyelim.

  5. Üzerinde baloncuklar oluşması fermantasyonun başladığının göstergesidir. Yaklaşık 1 hafta sonunda kavanozun kapağını kapatıp buzdolabına kaldırın.

  6. Bir hafta kadar da buzdolabında veya serin bir ortamda beklesin ki fermantasyon süreci tamamlansın. Sonrasında yemeye hazırdır. Uzun zaman buzdolabında yada kilerinizde, yani serin bir ortamda saklayabilirsiniz.

  7. İster garnitür olarak, isterseniz salata olarak ayrıca sıcak veya soğuk olarak tüketebilirsiniz.

Afiyetler olsun, sofralarınızın bereketi bol olsun inşallah. Sevgiyle kalın.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İncele! karışık makale .